Onderhoud en behoud van uw ski’s en snowboard

 

Onderhoud

Ski’s/snowboard hebben goed onderhoud nodig.
Wij adviseren u uw ski voor elke wintersportvakantie een onderhoudsbeurt te geven. Dit kunt u het beste doen 2 tot 12 weken voordat u op wintersportvakantie gaat. Een onderhoudsbeurt houdt in structuurslijpen, kanten slijpen, disc slijpen en hotwax.
Sommige klanten vinden het fijn om hun ski’s/snowboard na de wintersport meteen te onderhouden. Het voordeel hiervan is dat u de volgende vakantie niet meer hoeft na te denken of uw ski’s/snowboard of snowboards een onderhoudsbeurt nodig hebben.

Wacht niet te lang met slijpen. Want hoe botter de staalkant is, hoe meer er van de staalkant af moet worden geslepen om ze weer scherp te krijgen. Te lang wachten leidt dus tot hogere/snellere slijtage. Tevens ontnemen slecht onderhouden ski’s/snowboard veel wintersportplezier tijdens uw vakantie.

Om uw vakantie optimaal door te komen adviseren wij om dagelijks ’s morgens op een droge ski of snowboard dagwax aan te brengen. Deze dagwax behoudt langer het glijvermogen van uw ski’s/snowboard. De dagwax slijt er als eerste af en daarna de hotwax. Hotwax is normaliter met circa 5 dagen skiën of boarden van uw belag gesleten. De slijtage heeft onder andere te maken met de sneeuwomstandigheden. Dagwax zorgt ervoor dat u de hele week optimaal kunt glijden.

Opbergen

De dagwax is ook goed voor het behoud van uw ski’s/snowboard. Na de vakantie smeert u het belag van uw ski’s/snowboard in met de dagwax. Hierdoor roesten de staalkanten niet en droogt het belag niet erg uit.

Smeer nooit uw staalkanten in met vaseline o.i.d. Dit trekt namelijk in het belag, waardoor de hotwax nooit meer zal gaan hechten.

Indien u een tas gebruikt, stop uw materiaal er altijd droog in. Dit voorkomt dat de staalkanten gaan roesten.

Bindingen van ski’s

De bindingen moeten elke 3 jaar worden gecontroleerd. Dit heeft te maken omdat in de binding een drukveer zit. De weerstand van de drukveer kan door gebruik veranderen. Tevens ontvangt u van de controle een afstelbon. Mocht het voorkomen dat u een skiongeluk krijgt, dan kan het zo zijn dat de verzekering vraagt naar een officiële afstelbon.

De bindingen moeten eventueel eerder worden gecontroleerd als het volgende is veranderd na de laatste controle:

Uw lichaamsgewicht met 10 kg is veranderd.
U de 50 jaar bent gepasseerd.
De zolen van de skischoenen zijn vervangen.

Eigen werkplaats

Voor het onderhouden van uw ski’s/snowboard of  kunt uw bij ons terecht. Wij bespreken met u wat voor onderhoud uw materiaal nodig heeft. Wij zijn de enige wintersportspecialist in de directe omgeving die het onderhoud heeft in eigen beheer. Uw ski’s/snowboard kunnen door transport nooit zoek raken.


 

Bekijk ook deze tips:

Tips Wintersportkleding Wassen
Tips Behoud En Onderhoud Van Skischoenen